Lekutrustning för skolgårdar

Children playing on KOMPAN's playground equipment for schools

Fysisk aktivitet på skolans lekplats - nyckeln till bra hälsa, bättre lärande och närvaro i skolan.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) behöver barn minst 60 minuter moderat- till högintensiv fysisk aktivitet varje dag. Men alldeles för många barn är inte ens i närheten av detta.

Skolan är obligatorisk för alla barn och den plats där vi vet att alla barn kommer till. Det betyder att skolan är vår möjlighet att säkra att alla barn har tillgång till att vara fysiskt aktiva och därmed vara glada och friska.

Denna skola i Skottland skapade en lekplats för att fämja fysisk aktivitet hos skolbarnen. Ta reda på vad de uppnådde med lekplatsen i videon.

KOMPAN Play Institute ger dig 10 tips för att skapa aktiva och roliga lekplatser

Titta på videon för att få ledaren av KOMPAN Play Institute, Jeanette Fich Jespersens 10 tips till att anförskaffa sin skolgård lekutrustning som främjar fysisk aktivitet hos barn. 

 

 

KOMPAN playground equipment for all school ages
KOMPAN outdoor swings for school agers

Anledningen till att skolbarn älskar lekplatser från KOMPAN

Välutformade lekplatser är som klassrum utomhus som hjälper barns sociala och fysiska utvecklig. Det är därför viktigt att tillföra sin skolgård lekutrustning som inspirerar barns fantasi genom innovativ och spännande design.

Vi erbjuder detta med hjälp av ett brett utbud av produkter: exempelvis genom klätterställningar för din skolgård samt annan lekplatsutrustning och sportutrustning. Barnens säkerhet och ett stort lekvärde garanteras, oavsett vad du väljer - och alla inkluderas oavsett ålder och förmåga. Detta gäller även vår lekplatsutrustning för förskolan.

En lekplats från KOMPAN är en sund investering i lärande och barns hälsa, och kommer hjälpa din skola att:

 

 • Öka elevers närvaro
 • Få en attraktiv skolmiljö
 • Öka elevantalet
 • Förbättra elevprestationer
 • Förbättra elevernas uppmärksamhet

Lågstadie och mellanstadie

School-segment-horisontal1.jpg

Vi har jobbat med grundskolor för att öka närvaro, uppmärksamhet och färdigheter genom att skapa unika och roliga skolgårdar. Våra lekplatslösningar för lågstadiet och mellanstadiet erbjuder utmanande och kreativt lärande genom lek för att öka lärandet i undervisningen. 

Läs mer om vår lekplatsutrustning för lågstadiet och mellanstadiet!

Högstadie och gymnasium

School-segment-horisontal2.jpg

På KOMPAN har vi bevisat att rätt utomhusmöjligheter, designade på rätt sätt, fortfarande är det bästa sättet att ge högstadie- och gymnasieelever en plats att umgås och vara aktiva samtidigt som de är sociala. Vi erbjuder unika lek- och sportlösningar speciellt riktade till denna åldersgrupp.

Läs mer om vår lekplatsutrustning för högstadiet och gymnasiet!

Högskola och universitet

School-segment-horisontal3.jpg

Oavsett om du letar efter ett häftigt multi-sport-område, trendigt parkour- och street workout redskap eller utrustning för utomhusträning kommer vårt sortiment för högskolor och universitet garanterat hjälpa dig att skapa ett populärt och funktionellt område för aktiv träning och lärande.

Läs mer om vår träningsutrustning för högskolor och universitet!

50 års erfarenhet av att skapa lekutrustning för skolgårdar

Efter att ha hjälpt tusentals skolor att få ut det mesta av sitt utomhusområde förstår vi att varje område har unika krav. Därför erbjuder vi skräddarsydda utomhuslekplatser för skolor som uppfyller era behov med respekt för budgeten.

Vårt mångsidiga team av lekkonsulenter, landskapsdesigners och andra experter arbetar tillsammans för att följa en specialutvecklad KOMPAN planeringsprocess som ger dig en skräddarsydd plan med de bästa expertråden.

Våra designansvariga tar hänsyn till hur lekplatsutrustningen kommer att stödja dina elever, läroplanen, området, omgivningen samt aktiviteterna. 

Det färdiga resultatet är en helt originell, specialdesignad lekplatslösning som ger det största möjliga värdet för skolan, utomhusområdet och eleverna.

KOMPAN outdoor playground equipment for schools
KOMPAN's outdoor classroom equipment for schools

Utomhusklassrum

Utomhusklassrum bidrar till att skapa mer utrymme för undervisningen och mer socialt avstånd mellan eleverna. 

Ta reda på mer med våra 13 tips för hur man bäst skapar ett utomhusklassrum

 • 1. Utomhusklassrummet bör ha ett samlingsutrymme för eleverna så de kan lyssna på läraren (sittplatser med tavlor), samt aktiva inläringsstationer för eleverna till att göra praktiska uppgifter (bord). Dessa utrymmen kan utformas som "rum" inom det samlade utomhusutrymmet och bör alltid vara under uppsyn av läraren. 
 • 2. Utomhusklassrummet ska inte se ut som ett vanligt klassrum - istället för kvadratiska eller rektangulära utrymmen, tänk på cirkulära och ovala utrymmen. 
 • 3. Utomhusklassrummet bör utformas för tillgång och inkludering av personer som använder hjälpmedel - se till att sittplats- och bordsområdet har gångar som är breda nog till elever som använder rullstolar eller rullator. 
 • 4. Utomhusklassrummet bör inte vara långt ifrån toaletter/handfat och första hjälpen. 
 • 5. Det bör finnas tydliga gränser för sitt utomhusklassrum, och en särskild mötesplats i nödsituationer.
 • 6. Lärare och mentorer bör ha tydliga synslinjer för att kunna ha uppsyn över grupperna hela tiden. 
 • 7. Utomhusklassrummet bör ha el, WiFi och åtkomst till en telefon. 
 • 8. Utomhusklassrummet bör maximera elevernas möjligheter att engagera sig i naturliga element och lära sig av naturen (träd, växter, vatten och trädgårdar)
 • 9.Där elever ska jobba med tablets eller datorer måste det finnas skydd så ljuset inte bländar.
 • 10. Tänk på temperaturen i utomhusklassrummet då det påverkar elevernas och lärarnas komfort - detta varierar beroende på klimat och tid på året, men kan betyda ett behov av skugga eller ett behov av uppvärmning eller filtar.
 • 11. Utomhusklassrummet måste ha tillgång till att förvara föremål ett torrt ställe.
 • 12. Utomhusklassrummet måste ha utrymme till att presentera projekt. 
 • 13.Utomhusklassrummet måste ha tillgång till skydd mot regn eller snö.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att få råd om hur du skapar ett utomhusklassrum i ditt område.

Se exempel på roliga skolgårdar här nedanför.