Oulu Finland

Den 10 år gamla lekplatsen på Kaakonpoika förskola var i behov av en renovering. Förutom att det behövdes upprustas generellt så ville också förskolan skapa separata områden för de små och äldre barnen. För de äldre skulle det finnas möjligheter att utför sportaktiviteter. Det var viktigt för både lärare och föräldrar att den nya lekplatsen erbjöd något för barn mellan 0-6 år. Det fanns flera utmaningar, bland annat att det fanns en oanvänd betongpool där man ville placera ett sportområde. Man ville också försäkra sig om att området skulle vara hållbart och slittåligt. 

För att kunna ta sig an utmaningarna vände sig Kaakanpoika till KOMPAN. I nära samarbete med förskolans anställda ritades ett förslag som förvandlade ett tidigare oanvänt grönt område till en lekplats för de yngre barnen.Lekplatsen skulle ha produkter för småbarn och inkludera ett växthus & blomsterhandel som skulle omges av ett staket. Eftersom det var för problematiskt att renovera den gamla poolen så valde man att göra den till en basketbollplan för lite äldre barn. Utöver det så gjorde man sandlådan större och ersatte den äldre lekplatsutrustningen med ny och tog vara på den utrustning som fortfarande gick att använda.

Barnen älskar växthuset. Sportområdet visade sig också vara den perfekta lösningen för de äldre barnen medan den större sandlådan erbjuder mer plats för kreativitet och är tillsammans med det nya fågelbogungan och rutschbanan mycket populära både under och efter skoltid. Personalen på Kaakonpoika är glada att dom kan hålla ett öga på barnen genom det transparenta staketet runt lekområdet. Gungdjuren är också väldigt populära och alla är väldigt nöjda.

En lekplats med mycket att erbjuda

Idag är alla glada med den ny lekplatsen, de små älskar att ha sitt eget område och utrustning som matchar deras storlek och förmåga.

Emotionell

Kognitiv

Kreativ

“Vi ville undvika att de stora barnen skulle rulla över de mindre, därför skapade vi ett helt eget område för de mindre barnen på ett grönt område som inte användes tidigare.”

Piritta Kivimäki

Lekplatsens Designer

Oulu Kindergarten

Oulu, Oulu , Finland