Liten & Stor gungsits

Gunga tillsammans - Öga mot öga. Hand till hand

 Namnet på gungan talar för sig! Den nya Liten & Stor gungsitsen handlar om gunglek för både barn och vuxna.   

Relationsbyggande lek

Ögonkontakten och uppmärksamheten från en vuxen får barnet att känna sig sett och tryggt. Att gunga
och helt uppslukas i varandras sällskap skapar ett unikt känslomässigt band. 

Speciellt bra för barn med funktionshinder

Att gunga är en favoritlek för barn och alla barn ska kunna göra det.  Liten & Stor gungsitsen är utformad så att även barn med funktionsnedsättningar som behöver extra fysisk support och känslomässig närhet ska kunna få en rolig upplevelse av gungandet. 

Inga barriärer för att ta sig i och ur gungan

Den öppna stålramen gör det enkelt för vuxna att placera barnet i gungan. Den öppna gungsitsen är ergonomisk och ger ett bra stöd för barn mellan 1 och 4 år.

Barnsitsen sitter lite högre än den för vuxna för att jämna ut storleksskillnaden mellan de två så att de får samma ögonhöjd. Den öppna gungsitsen för vuxna välkomnar vuxna oavsett förmåga eller storlek.

 

Varför är det så viktigt att gunga?

För mycket unga eller utvecklingsutmanade barn hjälper gungandet speciellt det sociala sinnesintrycket.

Sensoriell integration omfattar rumslig medvetenhet och inre hörselbalans. Stimulering av sinnena genom svängning övar barnets hjärna på att organisera och tolka rumslig information, vilket ger en grund för komplext lärande och beteende senare i livet.

Helt enkelt, gungande rörelser stimulerar de delar av hjärnan som hjälper dig att fokusera, "cerebral cortex". Forskning har visat att eleverna är mer fokuserade och upplagda för inlärning efter att man gungat. Och vridningarna och svängarna och snurrandet stimulerar också viktiga områden i hjärnan som skapar vägar för färdigheter som rumsuppfattning, balans, muskelkontroll och rytm.

 

En naturlig del av lekplatsen

Liten & Stor gungsitsen förbättrar vilket lekplatsutrymme som helts och passar perfekt in i en traditionell plats för gungor. Liten & Stor gungan tillåter vuxna att vara en del av leken och vara aktiva tillsammans med sina barn. Även äldre syskon kan få unika upplevelser av att gunga med sina yngre syskon.

 

Vi ville utveckla en gungsits som främjar kontakten mellan barn och vuxen i den gungande leken.  Det övre sätet har flera handtag så att barn med funktionshinder
ska ha ett bra grepp när de sitter i gungan.

Mads Dreyer

Produktutvecklare, KOMPAN

Related News