Lekplatsutrustning för förskolan

Espira daycare_VideoSlider.jpg

Barn utvecklas i en sådan makalös takt i förskolan, att det som vuxen ibland kan vara svårt att hänga med i svängarna. En utmärkt lekplats är inte bara en rolig plats för barnen. Den inspirerar även förskollärare att finna nya och spännande sätt att stimulera barnen, och förse dem med de fysiska utmaningar som är så viktiga för dem. Att uppleva världen genom lek ger barnen de nödvändiga sociala egenskaper som förbereder dem för nästa steg i deras skolliv. Detta då barns fysiska, socioemotionella, kognitiva och kreativa utveckling är beroende av lek. På KOMPAN utvecklar vi lekplatser och lekutrustning för förskolan, dels genom att observera hur barn leker med den, dels genom att låta dem testa den och sedan lyssna på deras respons. Lekspecialisterna på vår avdelning KOMPAN Play Institute ser till att du kan vara förvissad om att din förskolas lekplats är testad, säker och garanterad att stötta barnens utveckling.

early childhood playground equipment from KOMPAN

På vilka sätt gynnar bra lekplatsutrustning förskolan?

Lek och uppväxt hänger ihop. Lek är ett av hjärnans sju känslosystem och är på jämnhöjd med andra mänskliga känsloinstinkter som glädje, rädsla och kärlek. 
För vuxna verkar simpel lek som att gunga, klättra eller rutscha ”bara vara roligt”, men i själva verket hjälper noggrant utvald lekutrustning förskolan att utveckla viktiga livsfärdigheter som språkutveckling och samarbete hos sina elever. 

Att hoppa och springa är viktigt för att bygga bentäthet och Världshälsoorganisationen rekommenderar daglig fysisk aktivitet i minst tre timmar för barn under fem och, som ett minimum, en timma energisk fysisk aktivitet för små barn. En förskola med bra skolgårdsutrustning kan bidra till att nå dessa rekommendationer, vilket kommer att resultera i friskare och gladare barn. 

Säkerhet är en utmaning för lek- och utemiljön i förskolan. Småbarn kan ha svårt för viss utrustning och eftersom de fortfarande utvecklar sin fin- och grovmotorik såväl som sin balans, så ramlar de lätt. Lekställningar i förskolan bör vara låga och säkra nog för barn att leka på, utan att göra sig illa. Om du vill få reda på mer om säkerhet på lekplatser kan du läsa Konsumentverkets säkerhetsriktlinjer för lekplatser.

Vilken lekplatsutrustning passar min förskola?

En bra lekplats på en förskola låter barnen interagera med kompisar, vilket uppmuntrar kommunikation och utvecklar språk- och läsfärdigheter. Därför bör lekutrustningen där erbjuda lika många aktiviteter för rollek och kognitiv lek som för fysisk lek.

Ett bra sätt att stimulera fysisk utveckling kan vara genom klättring. KOMPANs rep- och klätterställningar för förskolan är utvecklade specifikt för 3-6 åringar. Det innebär att dessa lekställningar är noggrant utvalda för de yngsta, tjockleken på repet matchar små händer och det krävs endast små steg för att klättra upp.

Våra leksystem erbjuder ytterligare ett förträffligt alternativ för din förskolas utomhusmiljö. De erbjuder en stor variation av lekmoment med fysiska aktivitet som att krypa upp i små torn och sedan ta sig ner i rutschkanan. Ljusa färger, ställen att umgås och olika teman stimulerar barn kognitivt och kreativt. 

Fristående lekutrustning är alltid en hit! De tidlösa favoriterna är rutschkanor och gungor. Sand- och vattenlek är också lysande lekaktiviteter och du kommer ofta se barnen använda sådan utrustning i flera timmar. Bli inspirerad av vårt breda urval av fristående lekutrustning, du kommer att hitta flera alternativ som passar dina behov.

KOMPAN commercial playground climbing equipment for preschools
preschool playground swing by KOMPAN

Vilka material passar bäst för en förskolas lekplats?

När man väljer lekutrustning för sin förskola bör man alltid säkerställa att materialet som används är säkert att leka på. Materialet bör vara miljövänligt och mycket hållbart. KOMPANs lekpaneler är alla gjorda av återvinningsbara material, golven i alla våra leksystem görs av högtryckslaminat (HPL) med en halkfri yttextur för att säkerställa säkerhet och en lång livslängd i alla klimat. 

Detsamma gäller om du väljer en lekplats i trä. Organiskt robiniaträ är extremt tåligt och kräver mycket lite underhåll. Det klarar av alla sorters väder och det naturliga utseendet är en fröjd för ögat. Robiniaträ är ett utmärkt alternativ om du är ute efter en riktigt miljövänlig lösning. Många av våra lekprodukter är tillgängliga i hållbara, återvunna material som har precis lika bra kvalitet som standardversionerna. 

Underlaget på en förskolas lekplats är också viktigt eftersom många barn, speciellt småbarn kommer att ramla då och då.  Genom att säkerställa att din yta är säker kan du reducera skaderisken. Fallskyddsunderlag kan bestå av sand, gräs eller vårt FLEXOTOP™ ECO av återvunnet gummi. Läs mer om säkert underlag här.

Att investera i en bra och säker lekplatsutrustning för din förskola säkerställer att den kommer att vara i flera år framöver.

4 saker att överväga innan du börjar designa din nästa lekplats:

  • Vilken är din budget? Mängden lekutrustning beror på din budget. När den är satt blir planeringen lättare.
  • Vilken stil och vilket material är rätt för din plats? Vill du ha en naturlekplats eller kanske en lekplats med ljusa färger? Vi har flera alternativ för bådadera. Ta en titt på våra naturlekplatser för förskolor eller kika på våra leksystem.
  • Vilken är användargruppen och hur gamla är de? Går det enbart småbarn på förskolan eller måste lekutrustningen passa barn i en bredare åldersgrupp? Det är viktigt att tänka på lekplatsens tillgänglighetsanpassning för att inkludera alla barn.
  • Vilka lekaktiviteter vill du erbjuda förskoleeleverna? Du bör fundera på att uppmuntra både fysiska, kognitivt stimulerande och sociala lekaktiviteter för att stötta barnens övergripande utveckling när de leker. Läs mer om våra riktlinjer för design av skolgårdar.

 

 

 Ta det första steget mot en fantastisk lekplats!

 

preschool playground equipment by KOMPAN