Naturlekplats


En naturlekplats består till största del av lekutrustning i trä. De två främsta fördelarna med naturlekplatser är att de passar in sömlöst i naturliga miljöer som skogar eller parker och att de erbjuder en oslagbart hållbar lösning ur miljösynpunkt. Med hjälp av vår utrustning inom kategorin naturlekplats kan du skapa en komplett, hållbar lekplats i trä. KOMPAN erbjuder ett komplett utbud av produkter för din naturlekplats vilket bland annat innefattar lektorn, lekhus, hinderbanor, karuseller, fjädergungor, klätterställningar, gungor, temabaserade lekredskap, bänkar och solskydd.

Genom att välja lekplatsprodukter i trä från KOMPAN behöver du inte kompromissa med lekvärdet. Alla produkter erbjuder lekaktiviteter som har utvecklats och finslipats under de senaste 50 åren. Detta säkerställer produkter som utvecklar barnens kroppar, sinnen och sociala förmågor.

Vår lekutrustning för naturlekplatser är huvudsakligen tillverkad i Robinia-trä, som är mycket tåligt och klarar slitage från både väder och användning. Träet kommer från plantager som tillämpar ansvarsfullt och hållbart skogsbruk. Alla träprodukter kan levereras som FSC-certifierade.

 

Varför ska jag välja en naturlekplats?

Det finns många fördelar med en naturlekplats. Läs några av dem nedan.

 • En lekplats i trä (och speciellt det krumbuktiga Robiniaträet) passar in sömlöst i naturliga omgivningar som skogar och parker
 • Naturlekplatser erbjuder i urbana områden en naturlig och lugnande touch
 • Lekutrustning i trä erbjuder en mycket hållbar lekplats ur miljösynpunkt
 • Naturlekplatser kan uppmuntra till lek med- och utforskande av redan befintliga naturliga lekinslag på platsen så som stenar, träd, löv, bäckar, kullar och blommor
 • Barn som interagerar med lekutrustning i trä får en positiv inställning till naturen
 • Barn får en vana för de oregelbundna, grova texturerna som är unika för naturmaterial, vilket leder till många kognitiva fördelar
 • Varje Robinia naturlekplats är unik då träet får behålla sin ursprungliga form

Ett KOMPAN-hantverk

KOMPAN har en fabrik i Brno i Tjeckien som är dedikerad till att enbart tillverka lekplatsutrustning i Robinia-trä. Detta låter oss möta den ständigt ökande efterfrågan på starka och hållbara hårda träslag vid byggandet av lekplatser. Dessutom kan vi på så sätt säkerställa att vi jobbar med de bästa materialen samt få full kontroll över produktionen.

För all vår lekplatsutrustning i Robinia-trä kan du välja precis vilket utförande som passar din plats bäst:

 

NRO1015-xx01.png

Obehandlat – Träet kommer att utveckla en vacker patina med tiden och därmed smälta in ännu bättre i naturliga omgivningar.

NRO1015-xx11.png

Brunt pigment – Bevara den ursprungliga Robinia-glansen

NRO1015-xx21.png

Målat – Det färggranna valet för en unik leklösning.

 

Läs mer om vad naturlek är och hur man designar en naturlekplats!

Fördelar med att välja just Robinia-trä

 • Ekologiskt, miljövänligt och kan fås FSC certifierat
 • Naturligt förekommande konserveringsmedel gör det resistent mot röta, fukt och vatten
 • Begränsad behandling av ursprungsträdet ger trästolpar naturligt slingrande kurvor och böjningar
 • Inhemskt europeiskt trä är naturligt starkt och hållbart
 • Byggt för att hålla med upp till 15 års garanti

Behöver ni rådgivning?

Vi har 50 års erfarenhet av att utveckla utemiljöer och hjälper dig gärna med ert projekt.